Εξωσωματική: Η κατάψυξη όλων των εμβρύων δεν αυξάνει τα ποσοστά κυήσεων




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Η μεταφορά φρέσκων εμβρύων θα έπρεπε να είναι ο "χρυσός κανόνας” στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στις γυναίκες που δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Η κατάψυξη εμβρύων για μεταγενέστερη μεταφορά, δεν έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες πιθανότητες εγκυμοσύνης σε σύγκριση με τη μεταφορά φρέσκου εμβρύου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση BMJ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους, αποδεικνύουν πως χρειάζεται προσοχή στην καθολική εφαρμογή της στρατηγικής "freeze all” (κατάψυξη όλων των εμβρύων) σε όλες τις γυναίκες που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση.

Παγκοσμίως υπάρχει η τάση να καταψύχονται όλα τα έμβρυα και πλέον τα ποσοστά εμβρυομεταφορών κατεψυγμένων εμβρύων πλησιάζουν τα ποσοστά φρέσκων.

Η στρατηγική κατάψυξης όλων των εμβρύων έχει ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, αλλά δεν υπήρχαν μελέτες που να συγκρίνουν τις δύο στρατηγικές.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης βασίζονται στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 460 γυναίκες ηλικίας 18-39 ετών, οι οποίες είχαν κανονικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους και ήταν στον πρώτο, δεύτερο ή τρίτο κύκλο εξωσωματικής σε κλινικές γονιμότητας οκτώ δημόσιων κλινικών στη Δανία, τη Σουηδία και την Ισπανία.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Όλες οι γυναίκες έκαναν διέγερση των ωοθηκών με γοναδοτροπίνες.

Στην ομάδα "freeze all” (στην οποία καταψύχθηκαν όλα τα έμβρυα) έγινε εμβρυομεταφορά μίας βλαστοκύστης που είχε κρυοσυντηρηθεί και μεταφέρθηκε σε τροποποιημένο φυσικό κύκλο. Στην άλλη ομάδα, οι γυναίκες έκαναν μεταφορά μίας φρέσκιας βλαστοκύστης στον κύκλο της διέγερσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην επίτευξη εγκυμοσύνης (27,8% στις γυναίκες που κατέψυξαν τα έμβρυα και 29,6% στις γυναίκες στις οποίες έγινε μεταφορά φρέσκου εμβρύου). Επίσης δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στα ποσοστά γεννήσεων (27,4% στην ομάδα "freeze all” και 28,7% στη μεταφορά φρέσκου εμβρύου).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπήρξε ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού στις γυναίκες που έκαναν μεταφορά εμβρύου που δεν είχε κρυοσυντηρηθεί, ενώ διαπίστωσαν και ότι ο χρόνος μέχρι την επίτευξη εγκυμοσύνης ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στις γυναίκες που έκαναν εμβρυομεταφορά κρυοσυντηρημένου εμβρύου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εμβρυομεταφορά φρέσκων εμβρύων πρέπει να είναι ο "χρυσός κανόνας” στην εξωσωματική γονιμοποίηση για τις γυναίκες που έχουν κανονική έμμηνο ρύση και δεν κινδυνεύουν από σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών.


Πηγή: Capital.gr